Την αντίδραση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων προκαλούν οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες προβλέπουν αυστηρά πρόστιμα στα φροντιστήρια και απροειδοποίητους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ιδιωτικά σχολεία για διάφορες παραβάσεις.
Για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών προβλέπονται σκληρά πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν έως 10.000 ευρώ αλλά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.Για τα ιδιωτικά σχολεία ο έλεγχος θα γίνεται από τριμελή κλιμάκια και θα αφορά σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριοτήτες, ωράριο εκπαιδευτικών, τροποποίηση διοριστηρίων κ.λπ. Ο έλεγχος θα γίνεται, χωρίς προειδοποίηση σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες, αρμοδιότητας της οικείας κάθε φορά δημόσιας διεύθυνσης.
Οι οδηγίες του υπουργείου προκάλεσαν την οργή των ιδιοκτητών των σχολείων οι οποίοι μιλούν για «εγκύκλιο με καθεστωτικό ύφος, στο πλαίσιο της συνεχούς επίθεσης του υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τους φορείς δηλαδή που η σημερινή του ηγεσία έχει περιγράψει ως αρχετυπικούς εχθρούς».
Για τα φροντιστήρια ο νέος νόμος αφορά σε παραβάσεις όπως, λειτουργία του Φροντιστηρίου ή του Κέντρου Ξένων Γλωσσών χωρίς άδεια, εκπρόθεσμη κατάθεση φακέλου για επικαιροποίηση της άδειας, συστέγαση με ιδιωτικό σχολείο, απασχόληση διδακτικού προσωπικού χωρίς νόμιμη πρόσληψη κ.α
Σε περίπτωση λειτουργίας χωρίς άδεια ή συστέγασης με ιδιωτικό σχολείο, εκδίδεται πράξη ανάκλησης αδείας με την οποία αποφασίζεται η διακοπή της λειτουργίας του Φροντιστηρίου ή του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και επιβάλλεται πρόστιμο από του ποσού των πέντε χιλιάδων (5.000) έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
Η πράξη διαβιβάζεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή, προκειμένου να προβεί στις ενέργειες της αρμοδιότητάς της (σφράγιση των εγκαταστάσεων του Φροντιστηρίου ή Κέντρου Ξένων Γλωσσών, αφαίρεση των σχετικών επιγραφών κλπ.).