Εκατοντάδες αιτήσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρηματιών, που επιθυμούν να καταρτιστούν σε θέματα εξωστρέφειας, έχουν λάβει οι φορείς υλοποίησης της σχετικής δράσης του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό», έως τις 30 Ιουλίου 2012, οπότε και ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Οι δράσεις κατάρτισης, που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς της χώρας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης και τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), ξεκινούν τον προσεχή Σεπτέμβριο και τελικό στόχο έχουν να μεταφέρουν εξαγωγική τεχνογνωσία σε 6.800 δικαιούχους, σε όλη τη χώρα.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου, θα ακολουθήσει νέα περίοδος υποβολής αιτήσεων, που θα διαρκέσει από 3 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Οκτωβρίου 2012.
Από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Σπίτι των Ελλήνων», η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, εργαζομένων, αλλά και αυτοαπασχολουμένων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποδεικνύει ότι η εξωστρέφεια δεν αποτελεί μόνο συνετή επιχειρηματική επιλογή και στρατηγική. Αποτελεί και επαγγελματικό προσανατολισμό προοπτικής, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την απασχόληση στη χώρα. Τα εφόδια, που προσφέρουν οι στοχευμένες δράσεις κατάρτισης, αναδεικνύουν ένα νέο πεδίο επαγγελματικής δράσης για χιλιάδες εν δυνάμει ωφελουμένους, επιβεβαιώνοντας την εξωστρέφεια ως επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.
Παράλληλα, λοιπόν, με την προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης παραδοσιακών εταίρων στο εξωτερικό, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων προωθεί συνεκτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας, που προσθέτουν δυναμική τόσο στην επιχειρούμενη διεθνοποίησης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και εναλλακτικές απασχόλησης στους εργαζομένους της χώρας.
Με τον τρόπο αυτόν, κεφαλαιοποιείται και ενισχύεται το κεφάλαιο γνώσης, που αποτελεί και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας στο διεθνές περιβάλλον».
Σημειώνεται ότι ο ΠΣΕ θα φιλοξενήσει στο «Σπίτι των Ελλήνων» (http://houseofhellenes.com) μεγάλους Βρετανούς εισαγωγείς και επενδυτές, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει στις 2 Αυγούστου, στο Carlton Club του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελλάδας στη βρετανική πρωτεύουσα, επ’ ευκαιρία και της διοργάνωσης σε αυτήν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.
Ευκαιρίες καριέρας στις εξαγωγές
Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη έρευνα του γραφείου της Stanton Chase στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες καριέρας σε εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Οι ικανότητες στην εξυπηρέτηση πελατών, τη διοίκηση πωλήσεων, το marketing και το key account management, αναφέρονται ως τα κύρια συστατικά επιτυχίας ενός στελέχους στις εξαγωγές.
Αναφορικά με τα υποτμήματα εξωστρεφών επιχειρήσεων, που παρουσιάζουν ευκαιρίες καριέρας, το 55,1% εκ των 450 έμπειρων exports managers, που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί πως υπάρχουν ευκαιρίες στα τμήματα area exports. Επίσης, ευκαιρίες καταγράφονται στα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών (39,8%), στα τμήματα logistics (39%) και στο sales operations (34.7%).
Πρέπει να τονιστεί πως οι κλάδοι, όπου διαφαίνονται ευκαιρίες καριέρας, είναι οι εξής: Ενέργεια (58%), καταναλωτικά προϊόντα (55,1%), φαρμακευτικά (39,8%), λιανική (28%), logistics & transportation (26.3%).
Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως, για να επιτύχει κάποια εταιρεία στον επιχειρηματικό στίβο διεθνοποιημένων επιχειρήσεων, πρέπει να αναπτύξει ενεργά το «προσωπικό της προϊόν», καθώς και την «ορατότητά της» στην αγορά εργασίας (69,3%).
Παράλληλα, εκτιμώντας ως απαραίτητα εφόδια το κτίσιμο σχέσεων με τις εταιρείες executive search, η ανάπτυξη τεχνικών ικανοτήτων και ο εμπλουτισμός του ακαδημαϊκού υπόβαθρου.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα κατάρτισης
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζομένους μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με προσωπικό έως 250 άτομα), αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, ενώ προβλέπει την υλοποίηση προγραμμάτων συμβουλευτικής και κατάρτισης, με σκοπό την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας.
Η αρχή γίνεται με τη Δράση «Κατάρτιση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού των ΜΜΕ σε θέματα Εξωστρέφειας», που αφορά στην παροχή κατάρτισης, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σημαντικό απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού, με ειδικές γνώσεις και τεχνικές σε θέματα εξωστρέφειας, προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Η κατάρτιση θα έχει διάρκεια 40 ώρες και θα είναι επιδοτούμενη με 5 ευρώ (μεικτά)/ώρα.
Το ενδεικτικό πρόγραμμα κατάρτισης, υπό τον τίτλο «Διεθνές Εμπόριο και Εξαγωγές στην Πράξη», περιλαμβάνει θεματικές κατηγορίες, όπως: Οκτώ Βήματα, για να Εξάγω, Όροι Παράδοσης (INCOTERMS), Όροι Πληρωμής, Δίκτυα Διανομής, Τελωνειακά & Φορολογικά Θέματα, Ηλεκτρονικό Τελωνείο, Συσκευασία & Labeling προϊόντων, Τιμολογιακή Πολιτική, Εξαγωγικό Marketing & Εκπόνηση Έρευνας Αγοράς, Συμμετοχή σε Εμπορικές Εκθέσεις & Αποστολές, Διαπολιτισμική Επικοινωνία & Εξυπηρέτηση Διεθνών Πελατών, Υγιεινή & Ασφάλεια.
Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα εξής δικαιολογητικά:
Αίτηση συμμετοχής (από τα site των συνδέσμων, του ΟΠΕ και της ΕΕΔΕ).
Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
Βεβαίωση εργοδότη ή βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
Πρόσφατο βιογραφικό σημείωμα.
Πρόσφατη φωτογραφία.
Υπεύθυνη δήλωση ότι η επιχείρηση δεν απασχολεί προσωπικό άνω των 250 ατόμων.