Η κυβέρνηση μπορεί να πήρε το πράσινο φως από τους δανειστές για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά φαίνεται πως δεν εξασφάλισε αυτό που θα ήθελε. Δηλαδή ένα διψήφιο ποσοστό αύξησης στα επίπεδα του 10%. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών παρουσίασε την έκθεση της ελληνικής πλευράς που πρότειναν αύξηση της τάξεως του 5-10%. Οι θεσμοί ωστόσο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να εγκριθεί αύξηση άνω του 5-6%.
Αν και η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι σε αυτήν ανήκει ο τελικός λόγος, το πιθανότερο είναι ότι θα αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση στην περιοχή του 6-7%. Αυτό το ποσοστό, θα φέρει τον ονομαστικό κατώτατο μισθό στην περιοχή των 620 ευρώ ενώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, οι καθαρές καταβλητέες αποδοχές θα διαμορφωθούν στα 521,8 ευρώ. Δηλαδή, στην πράξη, ο κάθε εργαζόμενος που αμείβεται σήμερα με τον κατώτατο μισθό, θα δει μια αύξηση της τάξεως των 30 ευρώ στις αποδοχές του.
Την έγκριση των θεσμών φαίνεται να έχει εξασφαλίσει η υπουργός Εργασίας και για την προώθηση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Μπορεί το ποσοστό του «κουρέματος» των οφειλόμενων να φαντάζει πολύ μεγάλο καθώς φτάνει ως το 76% σε επίπεδο κεφαλαίου και 85% σε επίπεδο προσαυξήσεων ωστόσο, φαίνεται να έγινε ιδιαίτερα πειστικό το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι η περικοπή των οφειλόμενων θα επιφέρει και κούρεμα των συντάξεων των οφειλετών.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κορυφώνονται σήμερα με τη σκυτάλη να παίρνουν οι δικαστικές αποφάσεις, ο κρατικός προϋπολογισμός, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με νέους ελεγκτές, και η ενέργεια. Σε ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων που θα έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των θεσμών θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των 16 μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας. Μολονότι πρόκειται για μία ολοήμερη διαπραγμάτευση, εντούτοις τα μηνύματα που έχει λάβει η ελληνική πλευρά είναι ότι αυτή θα κινηθεί σε «ρηχά νερά», χωρίς να ασκηθούν ιδιαίτερες πιέσεις για τις βασικές δεσμεύσεις που εκκρεμούν. «Δεν θα είναι αυστηρή, αλλά ούτε και αδιάφορη», τονίζουν πηγές με άριστη γνώση του κλίματος στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις στη «ζώνη» του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ίδιες πάντως πηγές βάζουν μέσα σε αυτό το κάδρο το νέο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφώσουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου στα ευρωπαϊκά όργανα.
Από την άλλη, παρά την πολιτική ένταση που επικρατεί στη χώρα μας, ενόψει των εθνικών εκλογών και εν μέσω της οξύτατης αντιπαράθεσης στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οικονομικό επιτελείο βαδίζει με στόχο να κλείσει σταδιακά όλες τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες, δίνοντας έμφαση στις πιο βασικές, όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Ετσι, η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.