Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «1ου Συνεδρίου για την Αγροτική Ανάπτυξη, μετά το 2013», που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών.
«Είμαστε παρόντες σε αυτό το συνέδριο, για να σχεδιάσουμε μαζί, να υλοποιήσουμε μαζί, να καρπωθούμε όλοι από τις επιτυχίες μας και να μάθουμε όλοι από τα λάθη μας. Μαζί με τους εταίρους μας, θα βρούμε τη λύση, η οποία μπορεί να έρθει από τη γεωργία, ξεκινώντας σήμερα και συνεχίζοντας με εντατική δουλειά για τον προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 233 εκπρόσωποι εταίρων του υπουργείου, οι οποίοι προέρχονται από δημόσιες αρχές και εποπτευόμενους φορείς, από περιφερειακές αρχές, τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, από περιβαλλοντικούς φορείς, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, από όλους όσους επηρεάζουν και επηρεάζονται από την αγροτική ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μαζί με τους εταίρους του, έθεσε τη βάση για ένα κοινό όραμα για τη Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Η εταιρική σχέση αναπτύχθηκε περαιτέρω και μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία, το διάλογο και τη διαβούλευση, έγινε μία πρώτη προσέγγιση των αναγκών, αλλά και των δυνατοτήτων του αγροτικού τομέα της χώρας μας, ώστε να γίνει ανταγωνιστικός, να συμβάλει στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στη δημιουργία μιας ζωντανής και ελκυστικής υπαίθρου.
Οι εργασίες των εταίρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020 ξεκίνησαν με το «1ο Συνέδριο για την Αγροτική Ανάπτυξη, μετά το 2013» και θα συνεχιστούν εντατικά στις παρακάτω θεματικές ομάδες εργασίας:
«Καινοτομία – Έρευνα – Κατάρτιση»,
«Γεωργία & Αγροδιατροφικός Τομέας»,
«Εργαλεία Διαχείρισης Κινδύνου»,
«Συμπληρωματικότητα Πυλώνων Ι & ΙΙ»,
«Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις – Κλιματική Αλλαγή»,
«Δασοκομία», «Διαχείριση Υδάτων στη Γεωργία»,
«Παρακολούθηση & Αξιολόγηση – Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου».