Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων σε εστιατόρια της Αθήνας και της Μυτιλήνης

Για άλλη μια χρονιά τo Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων έρχεται στην Αθήνα και μας καλεί να συμμετέχουμε σε ένα διαφορετικό γαστρονομικό project. Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2018 και στο ίδιο πνεύμα με πέρυσι, έξι εστιατόρια στην Αθήνα και ένα στη Λέσβο , θα στηρίξουν την προστασία των προσφύγων ανοίγοντας την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα. Οι σεφ, τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες θα μαγειρέψουν μία ή περισσότερες φορές στο ίδιο εστιατόριο βάζοντας τη δική τους πινελιά στο μενού και παρουσιάζοντας νέες γεύσεις στο κοινό. Θα προτείνουν το δικό τους μενού ή θα ετοιμάσουν πιάτα μαζί με τον σεφ του εστιατορίου διαθέσιμα για γεύμα ή για δείπνο.

Το φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων θα προσπαθήσει να φέρει όλους τους Αθηναίους μαζί γύρω από ένα τραπέζι καθώς και να αναδείξει και να προωθήσει τις δεξιότητες των προσφύγων σεφ. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επιταχυνθεί η επαγγελματική ένταξή τους.

Η Seinat θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ φέρνοντάς μας σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα της Ερυθραίας στο εστιατόριο Blue Fish, ενώ παράλληλα η Mahboubeh θα αναμίξει τις γεύσεις του Ιράν και της Ελλάδας στο εστιατόριο Σεϋχέλλες. Ο Adel θα συνεχίσει με ένα εκλεπτυσμένο δείπνο εμπνευσμένο από το Ιράκ στο εστιατόριο Βασίλαινας . O Barshank θα προσφέρει γευστικά Συριακά πιάτα στο εστιατόριο Άμα Λάχει. Η Roaa θα εντάξει νόστιμες Ιρακινές γεύσεις στην πολυπολιτισμική κουζίνα του εστιατορίου Mama Roux. Και τέλος, η Turia θα επαναδομήσει πιάτα από το Μαρόκο και θα τα συνδυάσει με φινέτσα μνανε την πρωτοποριακή κουζίνα του εστιατορίουScala Vinoteca.

Φέτος, όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Μυτιλήνη θα έχουν την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, να δοκιμάσουν γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν στοκαφέ-εστιατόριο Nan, το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με σκοπό τη συνεργασία προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ντόπιους.

«Το ότι πέρασα τόσο χρόνο στην κουζίνα ενός χορτοφαγικού εστιατορίου δουλεύοντας σε ένα νέο στυλ μαγειρικής ήταν μια θαυμάσια εμπειρία που με βοήθησε να γίνω καλύτερη. Τώρα έχω μια δουλειά μερικής απασχόλησης μαγειρεύοντας σε έναν ξενώνα για κορίτσια πρόσφυγες στην Αθήνα. Επίσης, μαγειρεύω δωρεάν για άστεγους ανθρώπους και προσπαθώ να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Ανυπομονώ για το φεστιβάλ αυτού του Ιουνίου», λέει η Mahboubeh Tavakoli, πρόσφυγας από το Ιράν που ζει στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια και συμμετείχε και πέρυσι στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων.
Το Φεστιβάλ Μαγειρικής προσφύγων επεκτείνεται εκτός από τα δύο σημεία στην Ελλάδα και σε άλλες 13 πόλεις σε όλο τον κόσμο: το Παρίσι, τη  Λιλ, τη Μασσαλία το Μπορντό, το Στρασβούργο και τη Λυών στη Γαλλία, τις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, τη Μπολόνια, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, και το Κέιπ Τάουν.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων 2018 για την Ελλάδα:

Τρίτη 19 Ιουνίου
Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)
Κουζίνα Ιράν από την Mahboubeh Tavakoli • Σεϋχέλλες, Κεραμεικός (δείπνο)

Τετάρτη 20 Ιουνίου
Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad •Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)
Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)
Πολυπολιτισμική Κουζίνα από μέλη του καφέ-εστιατορίου Nan, Μυτιλήνη (γεύμα, δείπνο)

Πέμπτη 21 Ιουνίου
Κουζίνα Συρίας από τον Barshank Haj Younes • Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Εξάρχεια (dinner)
Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)
Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)

Παρασκευή 22 Ιουνίου
Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)
Κουζίνα Μαρόκου από τη Turia Besbas • Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)

Κυριακή 24 Ιουνίου
Κουζίνα Μαρόκου από τη Turia Besbas Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)

Μπορείτε να κλείσετε τραπέζι καλώντας απ’ ευθείας τα εστιατόρια.

Tο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων διοργανώνεται από πολίτες που αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους για τη υλοποίησή του στις πόλεις τους, με την υποστήριξη της ιδρύτριας οργάνωσης Food Sweet Food και των κατά τόπους γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συν-διοργανωτών της εκδήλωσης. Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται χάρη στην αφοσίωση, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια της ομάδας του Athens Insider.

Το Φεστιβάλ στηρίζεται επίσης στη βοήθεια πολλών τοπικών φορέων. Στην πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων στην Αθήνα συνέβαλαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το SolidarityNow, το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα και το Options Food Lab.

Η Food Sweet Food είναι μια γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό να προάγει τις γαστριμαργικές παραδόσεις παγκοσμίως. Βρίσκεται επίσης πίσω από την ίδρυση του πρώτου εστιατορίου και κέντρου κατάρτισης για πρόσφυγες σεφ στο Παρίσι, στην πατρίδα του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων.

Οι ιδρυτές, η Marine Mandrila και ο Louis Martin, έχοντας ταξιδέψει σε 18 χώρες και έχοντας βρεθεί στο ίδιο τραπέζι μαζί με δεκάδες άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, συνειδητοποίησαν τη δύναμη του φαγητού στη δημιουργία πολιτισμικών δεσμών. Μέσω του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων θέλουν να δείξουν το πώς οι γαστρονομικές εμπειρίες μάς δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να ανακαλύψουμε ο ένας τον κόσμο του άλλου, ενώ μοιραζόμαστε κάτι μοναδικό και οικουμενικό, όπως είναι το φαγητό.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close