«Οι προτάσεις που λαμβάνουν ως βάση συζήτησης το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο, θα αξιοποιηθούν, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Προφανώς, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτές προτάσεις οι οποίες κινούνται σε μία διαφορετική λογική» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Κωνσταντίνο Αγοραστό.
Σκοπός της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού,Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ήταν η κατάθεση των παρατηρήσεων και των προτάσεων της ΕΝΠΕ επί του σχεδίου νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1».
Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις επερχόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο προσδιόρισε μερικές από αυτές που θα εισαχθούν.
Η πρώτη αλλαγή είναι ότι δεν θα υπάρξει η δυνατότητα της ενδοεπικοινωνίας ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες. Δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν υποψήφιους μόνο από τη δική τους περιφερειακή ενότητα και όχι από άλλη.
Δεύτερον, θα αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων των συνδυασμών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές πάνω από το 10& που ορίζει σήμερα το νομοσχέδιο.
«Κρίνεται, όπως είπε ο υπουργός, ως μέτρο το οποίο θα διευκολύνει στην ανανέωση συνδυασμών και θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε διάφορα πρόσωπα».
Τρίτον, δεν συζητά το υπουργείο για έναν γύρο εκλογών και μάλιστα σε μία λογική ότι ο πρώτος υποψήφιος που θα «κόψει το νήμα», αυτομάτως να είναι ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος. Αντίθετα, θα υπάρξουν δύο γύροι για την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών.
ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις σε μία γνήσια προγραμματική βάση και
Αναλυτικά, ο οπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: «Στόχος μας είναι μία ισχυρή αυτοδιοίκηση, με περισσότερους πόρους, με περισσότερες αρμοδιότητες. Σήμερα κάνουμε τα πρώτα βήματα και γνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να βελτιωθούν, για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα.
Ξεκαθαρίσαμε στη συζήτηση που είχαμε πριν από λίγο με τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι οι προτάσεις που λαμβάνουν ως βάση συζήτησης το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο, θα αξιοποιηθούν, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Προφανώς, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτές προτάσεις οι οποίες κινούνται σε μία διαφορετική λογική.
Εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε επιλέξει παράλληλα με αυτά τα βήματα που θα ενισχύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της, να κάνουμε μία βαθιά δημοκρατική τομή, να δώσουμε μία νέα ώθηση στην υπόθεση της Δημοκρατίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της προώθησης της απλής αναλογικής. Πάνω σε αυτή τη βάση δεχόμαστε οτιδήποτε μπορεί να είναι πιο λειτουργικό.
Δεν κατάλαβα ειλικρινά, κάποιες από τις προτάσεις, ποιον ακριβώς σκοπό υπηρετούν. Επαναλαμβάνω ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα δεχτούμε ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο για την υπόθεση της αυτοδιοίκησης, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι ισχύουν αυτά που σας είπα πριν.
Τις επερχόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο θα τις δείτε, είναι αρκετά τα σημεία που συζητήσαμε. Κάτι που ανακοίνωσα και τις προηγούμενες ημέρες είναι ότι δεν θα υπάρξει, τελικά, η δυνατότητα της ενδοεπικοινωνίας ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες. Δηλαδή να βάζει κάποιος πολίτης έναν σταυρό και σε υποψήφιο άλλης περιφερειακής ενότητας. Υπάρχουν αρκετές αλλαγές, τις οποίες θα δείτε τις επόμενες ημέρες.
Το ποσοστό των υποψηφίων στις εκλογές -ήδη έχουμε δεχθεί και από την ΚΕΔΕ αντίστοιχα αιτήματα- θα αυξηθεί από αυτό που τέθηκε αρχικά στο νομοσχέδιό μας, δηλαδή το +10%. Κρίνεται ως μέτρο το οποίο θα διευκολύνει στην ανανέωση συνδυασμών και θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε διάφορα πρόσωπα.
Δεν συζητάμε για έναν γύρο εκλογών και μάλιστα σε μία λογική ότι ο πρώτος υποψήφιος που θα «κόψει το νήμα», αυτομάτως να είναι ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος. Αντίθετα, οι δύο γύροι ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις σε μία γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερο Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο αντίστοιχα, στη βάση των συμμαχιών και των συνθέσεων που θα γίνουν, από τη στιγμή, βέβαια, που δεν κατορθώνει κάποιος να πάρει το 50%+1 στον πρώτο γύρο».