Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, φέρεται να είναι στα σκαριά η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, ενώ αντίστοιχα θα αυξηθεί κατά πολύ σε όσους έχουν περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ. Εξακολουθεί το «μπέρδεμα’ με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ήταν από τις μεγαλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και η σημαία πίσω από την οποία σχεδιάστηκε η στρατηγική για τις εκλογές. Βέβαια μετά τις εκλογές και την κατάσταση της οικονομίας, οι υποσχέσεις έμειναν στο συρτάρι, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι νέες οικονομικές αξίες που βγαίνουν από τους ανεξάρτητους πραγματογνώμονες του υπουργείου, δείχνουν αύξηση των τιμών ζώνης.
Οι νέες αυτές αυξημένες τιμές θα φέρουν αύξηση σε φορολογία και ΕΝΦΙΑ, που στις λαϊκές περιοχές «δείχνουν» αυξήσεις έως και 40% και αυτό είναι ένα πολιτικό κόστος που η κυβέρνηση με τίποτα δεν θέλει να αναλάβει, γι’ αυτό και αποφασίστηκε οι φορολογικές δηλώσεις να γίνουν με βάση τις προηγούμενες τιμές, μέχρι να αποφασιστεί πως θα ελιχθεί η κυβέρνηση γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα.
Συμψηφίζοντας τις εξελίξεις και τα γεγονότα, η κυβέρνηση φαίνεται πως ετοιμάζεται να αναθερμάνει τις προεκλογικές της εξαγγελίες και να βάλει στο τραπέζι την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτή τη φορά με προϋποθέσεις. Βέβαια τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ είναι «μεγάλα και σίγουρα» και η κυβέρνηση δεν θέλει να τα χάσει, αφού της επιτρέπουν να κλείνει πολλές τρύπες στον προϋπολογισμό, έτσι όπως όλα δείχνουν ο ΕΝΦΙΑ μάλλον θα αντικατασταθεί με ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία», η κυβέρνηση σχεδιάζει μηδενικό συντελεστή για ακίνητα έως 150.000 ευρώ. Για ακίνητα από 150.000 έως 300.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου να είναι χαμηλός και από εκεί και πάνω, σε ακίνητα με σωρευτική αξία άνω των 300.000, να εκτινάσσεται. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο συντελεστής χαρακτηρίζεται «δημευτικός» για να καταδείξει το μέγεθος των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με συνολική αξία άνω των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο νέος φόρος θα έχει και νέο όνομα, θα πάψει να λέγεται ΕΝΦΙΑ και θα ονομάζεται “φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας”, ενώ ο στόχος του θα είναι αντίστοιχος του χαρατσιού που επιβλήθηκε με τα μνημόνια, στα 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή. Η φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επίσης συνάδει με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και την πρόθεση της να φορολογήσει τον «πλούτο» και ότι τα χαμηλά στρώματα.
Προκειμένου η κυβέρνηση να αντισταθμίσει την απώλεια από την μη καταβολή ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών μικρών περιουσιών, η αύξηση σε όσους κατέχουν μεγάλη περιουσία αναμένεται να είναι «δυσθεώρητη».
ένα μεγάλο ερώτημα είναι η χρονική περίοδος στην οποία θα ξεκινήσει η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στο 2018, από τη στιγμή που τα έσοδα έχουν περαστεί στον προϋπολογισμό. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι για φέτος να υπάρξουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι ή ακόμα και καθόλου.
Η κυβέρνηση δεν θέλει αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια αύξηση στις αντικειμενικές με παράλληλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Έτσι θα επιχειρηθεί να αλλάξουν μεν οι αντικειμενικές αξίες, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί φέτος με τις περυσινές ή να υπάρξει μια προσπάθεια συγκράτησης των μεγάλων αυξήσεων.