Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου και υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος γι΄αυτό.
Μπορεί, λοιπόν, σήμερα να έχουμε την τιμητική μας, αλλά πέρα από τα λουλούδια και τα δώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ουσία του πράγματος, δηλαδή τις θυσίες και τα επιτεύγματα που έχουν κάνει γυναίκες από όλο τον κόσμο για πάνω από έναν αιώνα.
Πέραν αυτών, τα τελευταία 15 χρόνια, στόχος της Ημέρας είναι μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.
Τι έγινε στις 8 Μαρτίου 1857
Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ηταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και το 1911 υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Στη Ρωσία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η μέρα της γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο.
Από το 1975 η μέρα της γυναίκας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Γιατί θεσμοθετήθηκε
Όταν πρωτοθεσμήθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επισήμως το 1893.
Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, καθώς πέρυσι τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά διακαιώματα με τους άντρες.
Σήμερα, υπάρχει κι άλλος χώρος για αλλαγές
Σήμερα, όταν μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού (από τις περίπου 196 υποψηφιότητες), γίνεται αντιληπτό πως μπορούν να αλλάξουν ακόμη πολλά πράγματα.
Να σημειωθεί πως ο αριθμός των γυναικών-μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1994 και του 2014, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με έρευνα της Independent, σε περίπου 118 χρόνια θα λυθεί εντελώς το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των γυναικών, ενώ σήμερα από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, μόνο οι 55 είναι γυναίκες.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει πως το παγκόσμιο γυναικείο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά μεγάλο ποσοστό έχουν τα προνόμια που είχαν οι άντρες το 2006.
Το σημερινο doodle της Google αφιερωμένο στις γυναίκες
Η Google θέλοντας να τιμήσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο δημιούργησε ένα διαδραστικό doodle με την ιστορία 12 συνολικά γυναικών από όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα. Κάθε ιστορία αντιπροσωπεύει μια στιγμή, ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός που επηρέασε τη ζωή τους ως γυναίκες.
Παρά το γεγονός ότι κάθε ιστορία είναι μοναδική, τα θέματα είναι καθολικά, υπενθυμίζοντας ότι τα κοινά μας είναι περισσότερα από ότι πιστεύουμε..
Η Google ευελπιστεί ότι η συνδυασμένη δύναμη των λέξεων και των εικόνων θα βοηθήσει να ζωντανέψει αυτές τις ιστορίες με τρόπο που να επικαλείται αισθήματα κατανόησης, ενσυναίσθησης και πνεύματος της ημέρας ενώ παράλληλα προτρέπει τις γυναίκες να μοιραστούν την ιστορία τους με το hashtag #HerStoryOurStory.
Το doodle της Google για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Το δικό του ξεχωριστό μήνυμα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παυλόπουλος: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει, πρωτίστως, ότι η υπεράσπιση της Γυναίκας, ως πλήρως ισότιμου μέλους κάθε κοινωνικού συνόλου, συνιστά χρέος καθενός, το οποίο μάλιστα δεν γνωρίζει σύνορα».