Εως και διπλασιασμός των δημοτικών τελών για την αποκομιδή απορριμμάτων απειλείται από το 2018.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» το νέο απειλούμενο χαράτσι προκύπτει από ένα ειδικό τέλος που αφορά την ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και είχε θεσπιστεί με νόμο για να πρωτοϊσχύσει το 2015.
Είναι κάτι σαν «πρόστιμο» για κάθε δήμο που θάβει τα σκουπίδια του στο χώμα χωρίς προηγουμένως να τα επεξεργαστεί για να βγάλει από μέσα χρήσιμα υλικά. Βάσει των τότε προβλέψεων, όποιος δήμος προχωρούσε σε απευθείας ταφή (πρακτικά όλοι ανά την Ελλάδα) θα πλήρωνε πρόσθετο ποσό 35 ευρώ ανά τόνο και το ποσό θα ανέβαινε ετησίως για να φθάσει τα 55 ευρώ μετά 4 χρόνια.
Μάλιστα χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος είπε πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.
Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι της Αττικής πληρώνουν σήμερα στον αρμόδιο για τα απορρίμματα σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ) περίπου 43 ευρώ ανά τόνο για τα σκουπίδια που θάβονται στη Φυλή και μοιράζουν αυτό το κόστος στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Εάν, λοιπόν, επιβληθεί πρόσθετο τέλος, το κόστος ανά τόνο θα ανέβει με το ισχύον καθεστώς στα 78 ευρώ το 2018, στα 83 ευρώ το 2019 κ.ο.κ.
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε μόνο πως θα υπάρξει μια κλιμακωτή εφαρμογή ώστε να πληρώνουν λιγότερα όσοι δήμοι έχουν πετύχει μείωση του όγκου απορριμμάτων με ανακύκλωση, χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και επαναχρησιμοποίηση.
Το πρόβλημα είναι ότι στην Αττική δεν έχουν προχωρήσει καθόλου τα σχέδια για το νέο μοντέλο διαχείρισης που έλεγε προεκλογικά η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ώστε να μη θάβονται τα σκουπίδια και «να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής».
Η διοίκησή της ακύρωσε το 2014 τα σχέδια για τα εργοστάσια επεξεργασίας που ετοίμαζε η προηγούμενη και έχει ξοδέψει έκτοτε το χρόνο χωρίς να έχει καταλήξει κάπου συγκεκριμένα.