Στα λευκά η χώρα

Με έντονη χιονόπτωση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις ανέμους, το κύμα κακοκαιρίας σαρώνει ολόκληρη τη χώρα και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το βράδυ.

Ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς στην πρόγνωσή του, για το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής 29 και 30 Δεκεμβρίου που θα χτυπήσει την Αττική ο ιστορικός χιονιάς περιμένει δύο «κύματα».

Ο κ. Κολυδάς περιμένει δύο εξάρσεις του χιονιά, μία το πρωί, που είναι σε εξέλιξη και μία από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Από τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης ξεκίνησε πυκνή χιονόπτωση στην πρωτεύουσα. με αποτέλεσμα να το στρώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στο Μαρούσι, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, του Παπάγου. Πυκνό χιόνι έπεσε όμως μέχρι και την Άνω Γλυφάδα, το Αιγάλεω, την Νίκαια, τον Κορυδαλλό και το Πέραμα, όπου το έστρωσε κανονικά.
http://admin.noz.gr/Uploads/1HEALTH/vouli%20mesa%202912.jpg

Ωστόσο, στις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά αλλά με πολύ προσοχή, ενώ δυσκολίες υπάρχουν στους πλευρικούς δρόμους όπου το χιόνι δεν έχει πατηθεί.

Πυκνή ήταν η χιονόπτωση στα Βίλια και τα Δερβενοχώρια, με τους οδηγούς που έπρεπε να κινηθούν στο δρόμο προς το Πόρτο Γερμενό να πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξής περιοχές, όπως ανακοίνωσε η Τροχαία:

-Στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του εστιατορίου «Ζυγός» στο ρεύμα προς το καζίνο.

-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου.

-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της διασταύρωσης με τη λεωφόρο Θησέως στην Εκάλη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Τροχαία, δεν επιτρέπεται, λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη έως τον κόμβο Σχηματαρίου.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία ανάλογων φορτηγών στην περιφερειακή οδό Ελευσίνας – Θήβας, από το 3,5 χλμ στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, μετ’εμποδίων γίνονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των βοριάδων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ.

Γενικό απαγορευτικό απόπλου
εξέδωσε το Λιμενικό για τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Δεν εκτελούνται ακόμα τα δρομολόγια των πλοίων Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη, Πρίνος-Καβάλα, Θάσος – Κεραμωτή, Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, Αγία Μαρίνα – Νέα Στύρα.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων στη γραμμή Βόλος-Σποράδες.

Οι επιβάτες πάντως που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

http://admin.noz.gr/Uploads/kairos%20mesa%202912.jpg

http://admin.noz.gr/Uploads/xioni%202912.jpg

Πού χιονίζει στην περιφέρεια – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και σε τρία σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Εθνική οδός Δράμας – Εξοχής από το 18ο μέχρι και το 38ο χιλιόμετρο λόγω ισχυρής χιονόπτωσης. Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 6, 20 οδηγοί που δεν είχαν αλυσίδες ακινητοποιήθηκαν στο σημείο.

Οι οδηγοί απεγκλωβίστηκαν μετά από μία περίπου ώρα και οδηγήθηκαν στο Νευροκόπι. Αυτή την ώρα στο σημείο οι αρχές ρίχνουν αλάτι μέχρι να απομακρυνθεί το χιόνι και να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού.

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού στην Ημαθία, οι αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, από το 22ο έως το 26ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου).

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας, τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Αρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας (από το 15ο χιλιόμετρο ώς το χιονοδρομικό) και στην επαρχιακή οδό Κερασιάς-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.

Στη πόλη της Λάρισας, το απόγευμα της Τετάρτης έπεσαν κάποιες νιφάδες χιονιού, όμως, σύμφωνα με την πρόγνωση, δεν προβλέπεται να υπάρξουν έντονες χιονοπτώσεις παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα υπάρξουν στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται πάντως οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τις επόμενες ώρες, αναμένεται επιδείνωση του καιρού, με ισχυρούς ανέμους και κάποιες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Ο χιονιάς πλήττει τη Φθιώτιδα από τις πρώτες πρωινές ώρες τόσο στις ορεινές περιοχές όσο και σε άλλες με χαμηλότερο υψόμετρο. Χιόνι ρίχνει ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας. Μάλιστα κατά διαστήματα η χιονόπτωση είναι έντονη.

Όπως σημειώνει το tvstar, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο σημειώνεται χιονόπτωση.

Στο ύψος των διοδίων της Πελασγίας αλλά και ιδιαίτερα στο Μαρτίνο τα φαινόμενα είναι έντονα και η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση των φορτηγών στο ρεύμα προς Αθήνα μέχρι και τη Βοιωτία.

Πυκνό χιόνι έχει ήδη σκεπάσει πολλές περιοχές στη χώρα όπως στην Ήπειρο όπου χιόνισε ακόμη και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα.

Επίσης σε Φλώρινα και Αρκαδία το χιόνι έκανε την αισθητή την παρουσία του.

Κλειστή παρέμεινε για περισσότερο από μία ώρα η εθνική οδός Κορίνθου – Τριπόλεως στο ύψος των διοδίων στο Σπαθοβούνι, όπου δίπλωσαν νταλίκες και έκλεισαν και τα δύο ρεύματα. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις 8 το πρωί και η κίνηση στο ρεύμα προς Αθήνα αποκαταστάθηκε λίγο πριν από τις 9.

Χιονίζει ήδη από την Τετάρτη στην Εύβοια και συγκεκριμένα σε Στενή, Σέτα και άλλες ορεινές περιοχές. Μάλιστα λίγο πριν τις 6 το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε να χιονίζει και στη Χαλκίδα, ντύνοντας στα «λευκά» στέγες, αυλές και αυτοκίνητα, ενώ αρχίζει και το «στρώνει» στους δρόμους της πόλης, αφού η χιονόπτωση συνεχίζεται ακατάπαυστα και κατά διαστήματα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς βρίσκεται και η Κρήτη
ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης με ισχυρές καταιγίδες, βοριάδες και χιονοπτώσεις ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές να συνθέτουν ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό σε ολόκληρο το νησί.

Στα Ανώγεια, χωριά του Μυλοποτάμου, αλλά και σε περιοχές των δήμων Πλατανιά και Κισάμου χιονίζει, με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων να γίνεται μετά δυσκολίας, εξαιτίας του παγετού.

Στην περιοχή του Ομαλού
η χιονόπτωση είναι έντονη, με το ύψος του χιονιού να έχει φτάσει τα 10 εκατοστά μέσα στο Οροπέδιο, ενώ χιονόνερο πέφτει στην περιοχή των Λάκκων.

Περισσότερο χιόνι πέφτει μετά τη θέση Φώκιες στο επαρχιακό δίκτυο Χανίων – Ομαλού, ενώ από τις 8 το βράδυ χιονίζει σε περιοχές του Θερίσου, των Σφακίων και των Κεραμειών.

Έντονη χαλαζόπτωση υπήρξε στην περιοχή της Κισσάμου, ενώ στην εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου αναφέρθηκαν καταπτώσεις βράχων και χωμάτων.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών ανά την περιφέρεια.

http://admin.noz.gr/Uploads/kairos%20mesa3%202912.jpg

Ο καιρός σήμερα

Για σήμερα Πέμπτη αναμένονται χιονοπτώσεις στην κεντρο-ανατολική ηπειρωτική χώρα (από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα), αλλά και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα των νησιών του Αιγαίου και την Κρήτη, με τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στο υπόλοιπο Αιγαίο χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια, ενώ λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια, με παγετό τις πρωινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -6 ως 4 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στο ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα ως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 ως 9 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο από -5 ως 4 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -3 ως 7 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και τις πρωινές ώρες πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 ως 10 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων στα νότια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 ως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική 

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια. Από το απόγευμα θα χιονίσει και στο κέντρο της πόλης.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 ως 4 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη  

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 ως 3 βαθμούς κελσίου.

Την Παρασκευή αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις σε Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα νησιά του Αιγαίου, με τοπικές καταιγίδες στην Κρήτη.

Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένονται εκ νέου φαινόμενα στις προαναφερόμενες περιοχές, αλλά και στις Σποράδες, Μαγνησία (Πήλιο).

Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 3-4 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους στα βόρεια ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σάββατο και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αναμένεται να επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με μικρότερη όμως ένταση.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close