Αβέβαιο είναι το μέλλον 700 εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας, οι οποίοι εδώ και τέσσερις μήνες παραμένουν απλήρωτοι, ενώ στις 31 Οκτωβρίου λήγουν οι συμβάσεις τους, μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε στις 30 Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι διαδικασίες για την ένταξη των δομών στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πωςαπό 1η Νοεμβρίου θα μπει λουκέτο σε 168 δομές, με αποτέλεσμα να μείνουν αβοήθητα τουλάχιστον 118.000 άτομα που εξυπηρετούνται καθημερινά σε κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, τράπεζες χρόνου, γραφεία διαμεσολάβησης, κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων και υπνωτήρια αστέγων.
Χθες, οι εργαζόμενοι στις δομές που λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και της δράσης «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας», πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, η οποία και τους διαβεβαίωσε ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν από τους δήμους, με όρους ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος, καθώς και ότι οι ήδη εργαζόμενοι θαμοριοδοτηθούν λόγω της εμπειρίας τους με πολύ υψηλά μόρια, υψηλότερα κι από αυτά που προβλέπονται για την ανεργία.
Καλούνται μάλιστα λόγω του κατεπείγοντος, οι περιφέρειες και οι δήμοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσκλήσεων και υποβολής προτάσεων. Οι εργαζόμενοι, με τη σειρά τους, ζητούν νέα παράταση -τουλάχιστον 5μηνη-, μέχρι την πραγματική έναρξη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Όσο για την καθυστέρηση στους μισθούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα αποσταλεί έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού σε όλες τις ΜΚΟ που παρέχουν προσωπικό στις δομές αυτές, ώστε να καταβάλουν πρωτίστως τις αμοιβές των εργαζομένων από το ποσό της προκαταβολής (80%) που λαμβάνουν από το υπουργείο. Το ίδιο θα ισχύσει και για την άμεση καταβολή καθυστερούμενων οφειλών από προηγούμενες περιόδους, τις οποίες κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας, με παλαιότερη ανακοίνωσή του και τίτλο «Η αλήθεια για τις δομές φτώχειας», ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μεγάλη μετάβαση των δομών φτώχειας του ΕΣΠΑ 2007-2013, που έληξε η λειτουργία τους τον Σεπτέμβρη του 2015, στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Επεσήμανε μάλιστα ότι με εθνικούς πόρους (15 εκατ. ευρώ) η κυβέρνηση κάλυψε το κενό από 1/10/2015 μέχρι σήμερα, καταβάλλοντας τους μισθούς των εργαζόμενων και τα λειτουργικά έξοδα, ενώ τα παρεχόμενα προϊόντα καλύπτονται από τους δήμους και την τοπική κοινωνία.
Οι νέες δομές φτώχειας και τα κέντρα κοινότητας (συνολικά 450 δομές, έναντι των 168 που υπάρχουν σήμερα), με 1.400 θέσεις εργασίας έναντι των 700 σημερινών, σχεδιάστηκαν από τον Οκτώβριο του 2015 σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους και θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 100.000.000 ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.
Οι νέες προσλήψεις προσωπικού που θα στελεχώσει τις δομές θα γίνουν από τους δήμους, με όρους ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος, επομένως κάθε αναφορά σε πολιτικές σκοπιμότητες στη διαδικασία αυτή είναι προφανώς κακόβουλη και απολύτως αβάσιμη. Οι ήδη εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν λόγω της εμπειρίας τους με πολύ υψηλά μόρια.
Οι προσκλήσεις των περιφερειών προς τους δικαιούχους για μεν τα κέντρα κοινότητας έχουν δημοσιευτεί όλες, εκτός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ για τις δομές φτώχειας έχουν δημοσιευτεί οι περισσότερες, εκτός από εκείνες των Περιφερειών Θεσσαλίας και Πελοποννήσου.
Αντίστοιχα, πάνω από τους μισούς δήμους έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις χρηματοδότησης για κέντρα κοινότητας.
Την παράταση της λειτουργίας του προγράμματος των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας και την κατ’ αντίστοιχο διάστημα παράταση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού ζητεί και η ΚΕΔΕ, τουλάχιστον μέχρι και την ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ.