Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από πρόταση τού υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη.
Ο κ. Ρουπακιώτης έχει ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να συμφωνήσουν σε ένα «μορατόριουμ», ως τις ερχόμενες εκλογές, για τη διατήρηση της ισχύος μετενέργειας και το πάγωμα των μειώσεων στους βασικούς μισθούς.
Οι κοινωνικοί εταίροι αντιμετωπίζουν την πρόταση του υπουργού εργασίας με διαφορετικές προσεγγίσεις.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) δέχεται κατ’ αρχήν το πάγωμα των διατάξεων που απορρέουν από το νόμο του 2ου Μνημονίου και ζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα. Θέτει επίσης, θέμα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, την επαναφορά της 6μηνης διάρκειας της μετενέργειας και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.
Την επαναφορά της διάρκειας της ισχύος τής μετενέργειας στο προηγούμενο καθεστώς, ζητούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Η ΕΣΕΕ πάντως αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα ενός προεκλογικού «μορατόριουμ», επισημαίνοντας ότι «δεν νοείται ‘πάγωμα νόμου’ ή ‘μορατόριουμ’, παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα που δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση».
Από την πλευρά της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), εκφράζει επιφυλάξεις για το «μορατόριουμ» και ζητά να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης «ώστε ο διάλογος να έχει θεσμική υπόσταση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να λάβει σοβαρά υπόψη της τα πορίσματα του διαλόγου».
Πρόκειται για μόνιμη επιτροπή, που λειτουργεί στα πλαίσια του υπουργείου Εργασίας. Είναι τριμερής (εργαζόμενοι, εργοδότες και εκπρόσωποι της Κυβέρνησης) ενώ προεδρεύει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνιών Ελλάδος (ΓΣΒΕΕ) και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΤΕ) για το θέμα της υπογραφής νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Κατά τη συνάντηση οι εργοδοτικές οργανώσεις πρότειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των κατώτερων αμοιβών κατά 11%, τη μείωση δηλαδή του βασικού μισθού στον κλάδο, δηλαδή από τα 918 ευρώ που είναι σήμερα, να μειωθεί στα 815 ευρώ, και την κατάργηση όλων των επιδομάτων. Ζήτησε, επίσης, η διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση να γίνει από μηδενική βάση και να επαναφερθεί ο θεσμός της επεκτασιμότητας, δηλαδή της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.