Το 1ο Coding Bootcamp, μία δράση που οργανώνεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα (Alliance For Digital Employability) και υλοποιείται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη CEPIS και τη HePIS ξεκινά το Σεπτέμβριο στην Αθήνα.
Μέσα από εντατική εκπαίδευση 2+12 εβδομάδων (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2016) οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στον Προγραμματισμό, θα πιστοποιηθούν για τις γνώσεις τους στον τομέα αυτό και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα προσληφθούν άμεσα από τις συμμετέχουσες εταιρίες ως full-stack developers στις γλώσσες Προγραμματισμού Java και C# / .NET.
Το Coding Bootcamp αποτελεί την πρώτη δράση της Συμμαχίας, μίας εθελοντικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, μέσω της εκπαίδευσής τους σε υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες, κυρίως στον προγραμματισμό, και την άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας σε αντίστοιχες θέσεις. Τη Συμμαχία απαρτίζουν ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) . Βύρων Νικολαΐδης, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης, Διομήδης Σπινέλλης, Κατερίνα Πραματάρη, Πάνος Λουρίδας, ο πρόεδρος της HePIS Νίκος Φαλδαμής και σημαντικός αριθμός κορυφαίων εταιρειών και επιχειρηματικών φορέων.
Στο 1ο Coding Bootcamp, τονίζει η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ελένη Νικολαΐδου, θα διδάσκουν επιφανείς ακαδημαϊκοί, με πληθώρα διεθνών διακρίσεων στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού και έμπειρα στελέχη του κλάδου. Το πρόγραμμα συνδυάζει εντατική εκπαίδευση με πρακτική εξάσκηση (hands-on experience), εξασφαλίζοντας ότι οι εκπαιδευόμενοι καλλιεργούν επιπλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά (soft skills), όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η ικανότητα διοίκησης και η ανάληψη πρωτοβουλιών, η ομαδικότητα και ο επιχειρηματικός τρόπος σκέψης.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους έως και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 10 Σεπτεμβρίου.
Η κ. Νικολαΐδου εξηγεί ότι το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε νέους, άνεργους, πτυχιούχους θετικών επιστημών (ή άτομα με αλγοριθμικό τρόπο σκέψης). Από το σύνολο των υποψηφίων που θα υποβάλλουν αίτηση, θα επιλεγούν οι 40 καλύτεροι, κατόπιν της αξιολόγησής τους από ομάδα ειδικών, ενώ οι γνώσεις προγραμματισμού δεν αποτελούν κριτήριο επιλογής. Η αντιστοίχιση των 40 επιλεγμένων υποψηφίων με τις συμμετέχουσες εταιρίες γίνεται μέσα από matchmaking συναντήσεις και διαδικασίες πρόσληψης με σκοπό την υπογραφή συμβάσεως εργασίας από τα ενδιαφερόμενα μέρη, πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, όπως εκπαιδευτικό υλικό, πιστοποίηση, αίθουσες, γραμματεία κλπ., καλύπτεται από τους φορείς διοργάνωσης και χορηγούς του προγράμματος. Για κάθε συμμετοχή στο πρόγραμμα καταβάλλονται €1.000 από την εταιρία και €1.000 από τον εκπαιδευόμενο. Σε υποψηφίους με εξαιρετική επίδοση θα χορηγηθούν υποτροφίες.